Pressinfo

En vacker dag ska jag segla jorden runt!

@monicalindman

Tänk att vissa saker man säger när man är liten faktiskt kan bli verklighet en dag! Om några år ska vi ge oss iväg på vår världsomsegling och räknar med att vara ute och segla i fyra år.

Med böckerna om Mormor och Morfar och Ella vill jag inspirera barn till båtliv och spännande äventyr.

Tanken på ett bokprojekt kändes först mycket svårare för mig än att planera en världsomsegling.

Det hela började med att vi skulle på kalas och fira Elias som fyllde 3 år. Vi bestämde oss för att åka till bokhandeln och införskaffa en bok om segling eller i alla fall om havet och båtar. Men vi fick åka därifrån med böcker om helt andra ämnen för vi hittade ingenting som passade den åldersgruppen. Bristen på inspirerande böcker om segling var påtaglig.

En annan sak som är påtaglig är bristen på jämställdhet på havet. Ingen tvekar väl numera på att tjejer kan segla lika bra som killar, men så fort en man och en kvinna är tillsammans på en segelbåt är det fortfarande i huvudsak männen som rattar in båten i hamn och lägger till.

Samtidigt som jag vill inspirera barn till segling och ett jämlikt båtliv vill jag också ge en inblick i hur barn på andra ställen runt jordklotet lever.

Det känns riktigt roligt att segla genom Ella!

När jag sedan, med hjälp av Christin på Lumenos, hittade proffset Anna Westin som ska illustrera böckerna, kändes det både kul och svårt för hon hade faktiskt inte varit på en segelbåt. Men hon tog sig an uppgiften med bravur och kommer på köpet att bli ett proffs på segling!

Det här är främst en barnbok om segling och inte en seglingsbok för barn, men visst vill jag lära barn en del saker på vägen samtidigt.

Som till exempel att på havet kommer alltid säkerheten först!

Här kan du ladda ner bild på omslag för del 1 Mormor och Morfar är seglare

Här kan du ladda ner bild på mig

Här kan du ladda ner bild på Anna Westin